Help! Mijn hond tikt latten

  • door Naomi den Hartog
  • 08 mei, 2021

De meeste honden zijn te goed voor ons. We komen vaak weg met een slechte opleiding op het gebied van sprongtechniek en ook niet elke hond is een natuurtalent. Totdat je een hond krijgt die regelmatig latten tikt en het plezier van het spelletje voor jullie beiden drastisch afneemt door frustratie. 

Mogelijke oorzaken

Vaak wordt er geroepen “mijn hond kent geen sprongtechniek!” als voornaamste reden dat een hond latten tikt. Mijn ervaring de afgelopen 10 jaar is dat het veel vaker andere oorzaken heeft, of een combinatie van verschillende redenen.

𝐍𝐢𝐞𝐭 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐨𝐦𝐠𝐚𝐚𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐨𝐩𝐰𝐢𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠

De hond heeft gebrek aan voldoende zelfbeheersing rondom agility-toestellen, waardoor hij niet kan nadenken als hij toestellen ziet. Dit is overigens NIET hetzelfde als passieve impulscontrole (op een matje liggen/ zitoefeningen met afleiding).

Niet kunnen omgaan met beweging

Dit geld voor veel drijvende rassen —aangezien zij gemaakt zijn om beweging te stoppen, is agility heel tegenstrijdig. In deze context probeer jij altijd voor ze uit te komen en kunnen ze zelden voor je komen om de beweging te stoppen, wat voor sommige honden tot extreme frustratie leidt.

Je moet je hond leren dat in de agilitycontext andere regels gelden en heel geduldig zijn met wat dát doet met het brein (wat er gebeurt in het lichaam tot op het niveau van neurobiologie).

Onzekerheid/ gebrek aan begrip van wat je vraagt

De hond snapt de verschillende cues niet goed genoeg. Hierdoor kan de hond meer naar de handler gaan kijken voor aanwijzingen/hulp. Zijn onzekerheid kan uitten in langzaam(er) lopen, rondtollen, omkijken en blaffen (/bijten).

Gebrek aan focus vooruit valt hier voor mij onder— niet genoeg snappen hoe de hond zelfstandig een sprong moet nemen ongeacht wat jij doet/waar jij bent.

Gebrek aan sprongtechniek

De hond weet niet waar hij moet afzetten, hoe hij zijn achterhand moet gebruiken om omhoog te komen, hoe hij moet verzamelen of hoe hij de afstanden moet inschatten. Hij weet niet wanneer (of hoe) hij moet verzamelen of juist uitstrekken.

Gebrek aan fysieke kracht/ fitheid

De hond heeft niet de fysieke kracht om een goed en veilig afzetpunt te creëren doordat de hond bijvoorbeeld onvoldoende kan remmen (gebrek aan o.a. core spieren en het lichaamsbesef over hoe de achterhand in te zetten), of dat been-bil-rug spieren niet genoeg kracht hebben om omhoog te kunnen (vooral in bochten of situaties waarin je hond niet gebruik kan maken van voorwaartse snelheid). Voor bochtenwerk, serpentines en eigenlijk alles heeft je hond een onwijs sterke core nodig om zijn stabiliteit te houden. Daarnaast een flinke portie kracht om de moeilijke manouvres uit te kunnen voeren en te remmen en weer te versnellen keer-op-keer.

Te langzaam of te snel de sprongen verhogen

Te snel en te langzaam kan verkeerde techniek als gevolg hebben. Te langzaam en je krijgt vlak springen en sommige honden worden onbedachtzaam. Te snel en de hond mist of kracht of zelfvertrouwen en kan compenseren met werkelijk slecht springen of heel erg gaan stotteren voor de sprong als ze onzeker worden omdat het springen niet (meer) fijn voelt. Hoe snel je de latten kan verhogen is kijken naar je hond.

Conclusie

Sprongtechniek is geen standaardwerk maar maatwerk. Zoals je nu weet kunnen er verschillende oorzaken zijn die allemaal een andere aanpak vereisen. Elke hond is anders!
door Naomi den Hartog 30 dec., 2023
Vuurwerkangst-- wat kan je direct doen om geluid minder heftig te maken?
door Clever Dog Training, Naomi den Hartog 30 apr., 2020
Rio is een half jaar oud!  Waar gaat de tijd heen?

Ook deze keer heb ik weer een korte video gemaakt met enkele zaken waaraan we deze maand werkten.

Meer details weten? Check dan even de tekst onder het filmpje :-D

door Naomi den Hartog 09 mrt., 2020
Rio's eerste videodagboek, maand 5. e werkten deze maand aan: - op afstand kunnen zitten + speeltje gooien - introductie sprongtechniek - inchecken met wandelen - pivot (zijwaarts stappen achterpoten) - zit in beweging - vierkant af - zijwaarts stappen voorpoten - samen spelen - speeltjes terugbrengen - nieuwe ondergronden/ nieuwe locaties - cirkelwerk
door Naomi den Hartog/ Clever Dog Training 24 jan., 2020
[..]blijkt dat het verschil tussen Drive en Arousal niet altijd even duidelijk is. En dat is jammer, want daardoor mist er soms een stuk begrip naar de hond toe. Wat is het verschil tussen drive en opwinding?
door Naomi den Hartog 15 apr., 2019

Ik krijg regelmatig hulpvragen over agilityhonden die na een periode in de sport ‘te opgewonden’ zijn. De hulpvraag wisselt tussen onschuldige dingen zoals voorbij een sprong rennen, opspringen of ronddraaien, naar mouwen bijten, tot het andere uiterste  honden die in staat zijn hele sprongen omver te rennen.

Ik denk dat  sommige van deze problemen hadden kunnen worden voorkomen, maar ik vermoed dat men zich daarvan niet bewust is.

door Naomi den Hartog 15 apr., 2019
Wat is Socialiseren van je pup? Hoeveel moet je socialiseren? Wanneer moet je socialiseren?
door Naomi den Hartog 15 feb., 2019
Voordelen van een puppyren. Waarom een puppyren? Benchtraining. Hoe zet je de puppyren op? Hoe groot en hoe hoog moet de puppy pen/ puppyren zijn? Hoe lang moet je de puppyren gebruiken? Trainingstips voor puppies!
door Naomi den Hartog 07 feb., 2019
Mijn favoriete hondenboeken- zeker lezen!
door Clever Dog Training 11 apr., 2018
"Je krijgt de hond die je nodig hebt, niet die je verdiend.” Jaren geleden kwam ik deze quote tegen en tot op de dag van vandaag is die bij me gebleven. Want waarom heb jij nou die ene hond die zo moeilijk is? Waarom gaat het vaak niet zoals je had gedroomd? Had ik relaxter moeten zijn, of had ik misschien strenger moeten zijn? Meer trainen?
Share by: