Een puppyren/ puppy pen

  • door Naomi den Hartog
  • 15 feb., 2019

Hulp in het voorkomen van puppy problemen!

Een puppyren is dat niet een beetje overdreven? Om eerlijk te zijn; ik vraag me af hoe ik het ooit deed zonder!

Bij verre weg is dit het advies wat mijn puppystudenten het meest in de wind wordt geslagen, want eerlijk is eerlijk: een puppyren in huis ziet er niet uit en het neemt (behoorlijk) ruimte in!


Waarom een puppyren?
Ken je het verhaal van de pup van de buren die de nieuwe exclusieve gympies van de buurjongen binnen 5 minuten had voorzien van een nieuw perforatiepatroon? Of die van de dame verderop wiens antieke kastjes nu zijn ingesmeerd met een anti bijt middel nadat Pien, de goldenpup, had besloten dat het kastje net zo fijn smaakt als haar botjes? Of Rex die heeft geleerd dat als je tijdens het koken achter het baasjes gaat staan, het zomaar kan zijn dat een hele pan vol lekkers naast je beland? Of Gucci die nog steeds niet alleen kan zijn en vanaf pups af aan overal was waar het baasje was, als ze op de bank zat, aan tafel zat, naar de wc ging, naar de keuken…  Of Maggie  van -de neef van de buurman- die het huis in een ravage omtovert als zij en de kat pak-me-dan-als-je-kan spelen?

Nou daaaarom, precies daarom is een ren zo fijn! Het geeft jou de ruimte om te koken zonder te worden getackeld, je kastjes, schoenen en al die andere dingen die je rond laat slingeren blijven heel. Het voorkomt zoveel ‘puppy-problemen’!

Nog meer voordelen van een puppyren
Maar net zo fijn voor je pup; in plaats van tijdens die momenten in de bench te moeten, kan hij nog zijn o-zo-gevaarlijke dinoknuffel bespringen, hij kan het in de lucht gooien, om dino vervolgens nog eens te besluipen. Hij kan kiezen of hij nog even wil spelen, actief zijn, of liever gaan slapen. Hij kan meer met zijn puppyenergie in een ren, zonder het nadeel dat hij jouw schoenen of meubels in zijn speelpartij betrekt.

En voor de Gucci ‘s? Alle pups starten zo; je pup is de eerste 7/8 weken nooit alleen geweest totdat ze bij jou kwam! Natuurlijk willen ze overal bij zijn, dat is compleet normaal en jij zou ook het liefst altijd samen zijn- veel leuker! Maar er komt een moment dat je baas of opdrachtgever vraagt of je nog van plan bent terug te komen. En als dat moment komt na een paar weken, is het wel zo fijn dat je pup al oké is met alleen zijn.

De ren is een uitstekende eerste stap waarin je pup je nog kan zien, hij kan nog spelen en bewegen, maar ze leert gelijk dat ze niet altijd pal aan je voeten kan zijn. Super handig als je even e-mails moet wegwerken of moet koken.

En heb je een andere viervoetige huisgenoot? Dan geeft de ren de ruimte om voor de viervoeter die het huis nu moet delen met de pup, veilig eens een kijkje te nemen zonder besprongen te worden. Je andere hond/ kat kan op zijn tempo kiezen of hij dichterbij wil, zonder dat je enthousiaste pup meteen in zijn gezicht springt. Op deze ongedwongen manier, kan de ander op zijn tempo kennis maken en voor je het weet liggen ze misschien rug-aan-rug tegen elkaar te slapen (met ren ertussen).


Puppy ren in de praktijk
De ren is alleen voor de momenten dat jij je aandacht moet verdelen; de boodschappen moeten worden opgeruimd, kind/partner komt thuis, je kookt, je kijkt tv, je zit achter je pc/laptop/smart Phone/ ander elektronisch apparaat.

Natuurlijk laat je je pup regelmatig los in huis, ook als je een ren hebt! Maar alleen als jij je volledige aandacht erbij hebt. Dat zijn de momenten dat jullie samen spelen, je misschien huiswerk van je puppytraining doet en alle knuffelmomenten. Doordat jij je pup alleen los laat als jij je aandacht bij je pup hebt, heb je een verkeerde keuze al in de smiezen voor het gebeurt en kan je voorkomen dat je pup ervaart hoe lekker dat leer te perforeren is, of hoe lekker het hout indeukt en versplinterd onder de druk van zijn tandjes.

Als je pup los loopt in huis is het de tijd waarin je ook actief aan de slag gaat met hoe je het later wilt: je leert je pup te chillen terwijl je op de bank zit (tv aan, maar niets wat je wilt volgen). Misschien vindt je het fijn dat je pup in zijn bed blijft als je aan tafel zit. En meest belangrijk; gewoon samen genieten van de puppy gekkigheid!

In de ren heeft je pup beschikking over botjes, speeltjes van verschillende formaten. Niet de hele inhoud van zijn speeltjescollectie! Liever af en toe speeltje wegnemen en nieuwe toevoegen. Je hond heeft water. Mijn ervaring is dat het fijn is om het waterbakje aan de ren vast te maken in een houder, maar dan niet pal naast het deurtje van de ren en ook niet in zijn slaaphoekje… beiden leiden tot een waterballet.

Hoe groot moet de ren zijn?
Je hebt echt geen groot huis nodig om een ren kwijt te kunnen. Puppy’s zijn klein en je hebt er maar 1 die in de ren hoeft. Genoeg ruimte = alsof 3-4 puppy’s uitgestrekt kunnen slapen, of de ruimte die beschikbaar is. (zie foto hieronder)

Hoe hoog moet de ren zijn?
De hoogte van de ren is zo hoog mogelijk! Er zijn namelijk puppy-geniusus die snel leren dat ze kunnen klimmen; die haken hun ellenboogjes over de rand en vervolgens trappelen ze met hun achterpoten- en hop! FREEDOM! Liever een van 80cm of hoger voor een mediummaat hond. (uiteraard in vergelijking met het formaat hond)

Waar zet ik de ren neer?
Set up: ik koppel de bench het liefst aan de ren. De plaats die ik kies is meestal de plek waar ik ruimte kan creëren, maar waar de pup ook rust heeft. Bij voorkeur niet pal naast een deur of looppad.

Hoe lang moet ik de ren gebruiken?
Ik adviseer de ren tot 4 a 8 maanden te gebruiken, afhankelijk van uhm… de vastberadenheid en vindingrijkheid van jouw pup en jouw trainingscommitment. Natuurlijk heb jij puppytraining en werk je continue aan life skills; zoals in een bedje slapen, zelfbeheersing om niet de visite te bespringen etc. Dus de ren is echt alleen als overbrugging nodig tussen de fase dat je pup nog regelmatig ‘slechte’ ideeën heeft en hij de training skills heeft om te chillen ;-)

Soort ondergrond?
Als je een graver hebt is het fijn om iets onder de ren te leggen, maar dat hoeft helemaal niet. 

voorbeeld van een set up puppy ren


Extra Tips

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geld helemaal voor gedrag dat je liever niet wilt zien! Als je volledige tijd en aandacht hebt is de pup los in huis. Maakt je pup een keuze die je liever niet ziet, laat dan zien wat hij wél moet doen (daag uit met speeltje dat wel mag). Heb je visite, moet je computerwerk doen, of iets anders waarbij je maar af en toe kan kijken: pup in de ren!

Combi bench+ ren = ideaal
Ik leer mijn pup wel om in een bench te kunnen slapen. Simpelweg omdat er veel situaties zijn waar het handig is als hij oké is met tijd te spenderen in een bench! Wedstrijden, hotels, vliegreizen met hond, de camper, op visite bij iemand die minder gek is op honden zijn een paar van die situaties.

Totdat je 100% zeker weet (door te filmen als je weg bent) laat je je pup niet alleen achter in de ren of bench. Je pup heeft geen halsbandje om als hij alleen is.

Je hebt je pup net, en hij is zo braaf! Waarom dan wel? Je hebt misschien, mogelijk, de braafste pup van de planeet. Maar waarschijnlijker is je pup nog aan het wennen, en straks als thuis vertrouwd is, wordt het rugzakje pas echt uitgepakt en worden de meeste engeltjes ook nieuwsgierige speelse bengeltjes!

En: ook jouw brave pup gaat straks tandjes wisselen! In plaats van dan telkens te moeten reageren als je hond een innerlijke kauwbehoefte heeft en overal bij kan om op te knagen zodat hij denkt dat hij “Nee!” of “Uh-Uh” heet. Voorkom dat allemaal door een omgeving te creëren waar hij geen verkeerde keuzes kan maken! De ren!

Pubertijd: waarin het lijkt alsof alles wat je ooit hebt getraind compleet voor niets was. Ook die fase komt nog! Soms is het fijn om de ren nog wat langer aan te houden, om ook deze soms tenenkrommende fase smooth te doorzeilen… en ach, je bent dan inmiddels ook gewend aan het lelijke object in je huis. Maar goed, de meeste pups die met de ren zijn opgevoed hebben zulke goede manieren geleerd dat dit echt overbodig is!

Heb je een andere viervoetige huisgenoot, laat je pup dan niet alleen achter in de ren of bench met de ander totdat je weet dat ze elkaar oké vinden. Geduld loont. En het voorkomen van najagen is zoveel makkelijker dan het later te moeten trainen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de ander de puppy gaat pesten in de ren. Vraag zeker je puppytrainer in begeleiding van dit proces!

set up ren + bench-- met extra hekje boven de bench voor puppies die willen ontsnappen via de bench
door Naomi den Hartog 30 dec., 2023
Vuurwerkangst-- wat kan je direct doen om geluid minder heftig te maken?
door Naomi den Hartog 08 mei, 2021

De meeste honden zijn te goed voor ons. We komen vaak weg met een slechte opleiding op het gebied van sprongtechniek en ook niet elke hond is een natuurtalent. Totdat je een hond krijgt die regelmatig latten tikt en het plezier van het spelletje voor jullie beiden drastisch afneemt door frustratie. 

door Clever Dog Training, Naomi den Hartog 30 apr., 2020
Rio is een half jaar oud!  Waar gaat de tijd heen?

Ook deze keer heb ik weer een korte video gemaakt met enkele zaken waaraan we deze maand werkten.

Meer details weten? Check dan even de tekst onder het filmpje :-D

door Naomi den Hartog 09 mrt., 2020
Rio's eerste videodagboek, maand 5. e werkten deze maand aan: - op afstand kunnen zitten + speeltje gooien - introductie sprongtechniek - inchecken met wandelen - pivot (zijwaarts stappen achterpoten) - zit in beweging - vierkant af - zijwaarts stappen voorpoten - samen spelen - speeltjes terugbrengen - nieuwe ondergronden/ nieuwe locaties - cirkelwerk
door Naomi den Hartog/ Clever Dog Training 24 jan., 2020
[..]blijkt dat het verschil tussen Drive en Arousal niet altijd even duidelijk is. En dat is jammer, want daardoor mist er soms een stuk begrip naar de hond toe. Wat is het verschil tussen drive en opwinding?
door Naomi den Hartog 15 apr., 2019

Ik krijg regelmatig hulpvragen over agilityhonden die na een periode in de sport ‘te opgewonden’ zijn. De hulpvraag wisselt tussen onschuldige dingen zoals voorbij een sprong rennen, opspringen of ronddraaien, naar mouwen bijten, tot het andere uiterste  honden die in staat zijn hele sprongen omver te rennen.

Ik denk dat  sommige van deze problemen hadden kunnen worden voorkomen, maar ik vermoed dat men zich daarvan niet bewust is.

door Naomi den Hartog 15 apr., 2019
Wat is Socialiseren van je pup? Hoeveel moet je socialiseren? Wanneer moet je socialiseren?
door Naomi den Hartog 07 feb., 2019
Mijn favoriete hondenboeken- zeker lezen!
door Clever Dog Training 11 apr., 2018
"Je krijgt de hond die je nodig hebt, niet die je verdiend.” Jaren geleden kwam ik deze quote tegen en tot op de dag van vandaag is die bij me gebleven. Want waarom heb jij nou die ene hond die zo moeilijk is? Waarom gaat het vaak niet zoals je had gedroomd? Had ik relaxter moeten zijn, of had ik misschien strenger moeten zijn? Meer trainen?
Share by: