Socialiseren- wat is dat?
- door Naomi den Hartog
- •
- 15 apr, 2019
- •
Socialiseren is POSITIEVE indrukken, niet veel indrukken
Socialisatie - de periode
Er bestaan veel verschillende opvattingen over socialisatie, wat het is en wanneer de beste tijd is. De socialisatieperiode start ongeveer tussen de 3-4 weken en eindigt rond de 12- 16 weken (afhankelijk van de fases die men meetelt). De periode tussen 7-12 weken wordt het vaakst genoemd als de meest ideale periode om je pup aan nieuwe prikkels bloot te stellen. Naast die open periodes, maakt je pup/hond ook enkele angstfases mee waarin hij minder goed nieuwe prikkels kan verwerken.
Nooit te oud om te leren!
Socialisatie = POSITIEVE indrukken, niet veel indrukken
Maar wat is dat dan “socialisatie”?
Socialisatie is je hond leren dat de wereld een leuke, veilige plek is en dat jullie samen een team zijn. Socialisatie is zoveel mogelijk POSITIEVE indrukken op doen. Hoe meer positieve ervaringen jouw pup op doet, hoe meer vertrouwen hij heeft in de wereld. Dat is fijn, want een hond die vertrouwen heeft in de wereld, voelt zich minder snel bedreigd en bijt minder snel uit angst!
Een geslaagde introductie is als je je pup blootstelt aan ‘het nieuwe iets’ op een afstand waar hij nog graag met je speelt of voer aanneemt, waar hij nog kwispelt en zijn oortjes naar voren staan. Je pup is blij om ‘het nieuwe’ te ontdekken, of misschien kijkt hij even en besluit dat het helemaal niet zo interessant is. Prima, missie geslaagd!
Dit is hoe je socialiseert- tips voor socialiseren
Tip 1 -plan
Plan je socialisatie-uitjes zodat je hond geen overdosis krijgt aan nieuwe prikkels. Je puppy heeft heel veel slaap nodig.
>>>> 1 uitje, volgende dag vrij. 1 familiebezoekje, volgende dag vrij.
Tip 2- start op afstand
In vaktermen spreek je over ‘werken onder Treshold’, dat betekent dat elke pup zijn eigen grens heeft van wat nog leuk is, of te dichtbij voor iets nieuws en dus niet meer leuk. Om optimaal te leren is al je training onder die magische grens (dat heeft te maken hoe de hersenen werken- daarover een andere keer meer).
Omdat dat best moeilijk is in te schatten omdat jullie elkaar nog niet zo lang kennen, is je eerste introductie met iets nieuws altijd op grote afstand, dichterbij kan altijd nog. Grote afstand is zo ver dat je twijfelt of je pup het wel ziet. Kan hij spelen, wil hij voer aannemen, wil hij zelf dichterbij? Zo, ja ga samen naar jullie nieuwe ontdekking toe. Check halverwege nog een keer hoe het met de ‘denktank’ is (spel/voer).
Zo nee- dan blijf je lekker op veilige afstand waar je nog kunt werken. Een volgende keer start je weer op veilige afstand en misschien kunnen jullie dat uitje wel dichterbij!
Onthoudt dat elke pup zijn eigen tempo heeft en dat is oké. Zo lang jij zijn groeiproces respecteert zal hij uitgroeien tot een hond met zelfvertrouwen en net zo belangrijk: vertrouwen in jou omdat jij hem niet pusht in een situatie waarvoor hij nog niet klaar is!


Ik krijg regelmatig hulpvragen over agilityhonden die na een periode in de sport ‘te opgewonden’ zijn. De hulpvraag wisselt tussen onschuldige dingen zoals voorbij een sprong rennen, opspringen of ronddraaien, naar mouwen bijten, tot het andere uiterste honden die in staat zijn hele sprongen omver te rennen.
Ik denk dat sommige van deze problemen hadden kunnen worden voorkomen, maar ik vermoed dat men zich daarvan niet bewust is.